S natáčením filmu o Mašínech počítá jejich jmenovec do dvou let

6. 01. 2012 19:30:31
Film mapující příběh protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, jejíž jeden z ústředních aktérů Ctirad Mašín dnes po delší nemoci zemřel v USA, hodlá jeho jmenovec Tomáš Mašín začít natáčet do dvou let. Přední tvůrce reklam, který před dvěma lety debutoval celovečerním snímkem 3 sezóny v pekle oceněným třemi Českými lvy. Původně chtěl s natáčením začít již letos, na nákladný film však stále nemá dostatek peněz.

"Pevně věřím, že (se začne natáčet) v následujících dvou letech," uvedl pětačtyřicetiletý Mašín, který je s legendami protikomunistického odboje vzdáleně spřízněn; jeho prapradědeček byl totiž bratrem jejich dědy, tedy prastrýcem kontroverzních odbojářů.

Scénář filmu o Mašínech režisérovi nabídl spisovatel Jan Novák, který jejich téma zpracoval knižně. Jeho kniha Zatím dobrý se ve výročních cenách Magnesia Litera stala knihou roku 2004; Novák se na připravovaném snímku podílí i jako spoluautor scénáře.

"Ten film mapuje roky života Mašínů a jejich rodiny krátce po druhé světové válce až po jejich odyseu v Německu," uvedl režisér, který chce asi polovinu děje v souladu s předlohou natočit právě v této zemi.

"Sháníme i zahraničního koproducenta, konkrétně na německé straně," uvedl Mašín. Rozpočet filmu by podle něj mohl dosáhnout tři až 3,5 milionu eur (asi 73 až 85 milionů korun). "Jedná se o výpravný historický film, takže to není úplně jednoduché, je to práce na delší dobu," konstatoval Mašín.

Sami bratři Mašínové se k nápadu svého jmenovce postavili příznivě, Josef Mašín dokonce s režisérem prošel trasu jejich útěku bývalým východním Německem. S jeho zesnulým bratrem Ctiradem se však režisér osobně nesetkal.

"Jako jedni z mála se neváhali postavit na ozbrojený odpor v rámci třídního boje, což je zde v Čechách zcela výjimečná záležitost," vyzdvihl význam skupiny bratří Mašínů režisér. "My se spíš vidíme v pozici obětí a víc tomu dokážeme rozumět," míní.

Jejich příběh si navíc podle něj zfilmování žádá. "Je v dobrém slova smyslu dobrodružný a baví mě už jen ta představa, že pět kluků, kteří se sotva holí, uniká celé armádě policistů a vojáků, kteří disponují těžkou technikou po dobu celého měsíce a nakonec se jim to víceméně podaří," dodal.

Zdroj: ČTK

Zaslouží si podle vás Mašínové film? V divadle je ale můžete vidět už dnes. Více ZDE.

Autor: Mašinérie | pátek 6.1.2012 19:30 | karma článku: 9.67 | přečteno: 880x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1504
Odbojová skupina bratří Mašínů a blog o ní, který nemá názor. Blog, který rekonstruuje. Bratři Mašínové - vrazi nebo hrdinové? Máte pocit, že víte vše nebo víte jen to, co chcete a potřebujete? Holá rekonstrukce. Nic než fakta. Udělejte si názor. A pak ho změňte.
Blog Mašinérie byl za speciálních podmínek schválen administrátory iDNES.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...