Otevřený dopis Josefa Mašína, Radka Mašína a Milana Paumera

13. 02. 2012 18:55:47
Ústav pro studium totalitních režimů obdržel otevřený dopis Josefa Mašína, Radka Mašína a Milana Paumera z roku 2008, kterým se vyjadřují k až dosud v médiích nepřesně tradovaným událostem počátku padesátých let minulého století, konkrétně informacím o jedné z plánovaných akcí jejich odbojové skupiny - atentátu na předsedu Komunistické strany Československa a prezidenta ČSR Klementa Gottwalda. V dopise mj. upozorňují, že informace o jejich činnosti se objevily v televizních dokumentech a historických pracech ještě předtím, než byly opětně mediálně rozvířeny v dubnu loňského roku.

Vážený pane řediteli,

považuji za nutné napravit zprávy opětovně se objevující v českém denním tisku v souvislosti s uveřejněním dokladů o činnosti naší skupiny z archivů StB, které se týkají výpovědí našeho strýce, Ctibora Nováka, během jeho výslechů po našem odchodu z Československé republiky a jeho zatčení.

V těchto záznamech Ctibor Novák vypovídá o plánu naší odbojové skupiny zlikvidovat vysoké hodnostáře komunistického režimu tehdejší Československé republiky, Klementa Gottwalda, Alexeje Čepičku, Antonína Zápotockého a další. Dále informace o plánech naší skupiny na vyhození vlaku vezoucího uran do Sovětského Svazu, zrovna tak, jako uskutečnění atentátu na vládní delegaci, jedoucí vlakem do SSSR, nebo likvidace autobusu vezoucího členy StB z Kolína na cvičení do Milovic. Tyto výpovědi se bez výjimky zakládají na pravdě. Ctibor Novák se při svých výpovědích omezil pouze na fakta, z kterých mohl být a posléze také byl usvědčen.

Pro zasvěcené lidi jsou tyto dokumenty zajímavé ještě více tím, o čem nemluví. Ctiboru Novákovi se totiž podařilo utajit během jeho výslechů jak při prvém zatčení v roce 1951, tak při druhém zatčení v roce 1953 informace, jejichž odhalení by bývalo mělo za následek ztrátu mnoha dalších životů z řad těch, kteří se sjednotili k boji proti komunistům.

Některé akce popsané ve zmíněných dokladech byly uveřejněny již před zpřístupněním těchto dokumentů Ústavem pro studium totalitních režimů v knížce Oty Rambouska „Jenom ne strach“, Jana Němečka „Mašínové – zpráva o dvou generacích“, v dokumentárním filmu Martina Vadase „Země bez hrdinů, země bez zločinců“, nemluvě o knize Barbary Mašínové „Odkaz“. Toto částečné a opožděné odhalení dokumentů z archivů StB potvrzuje výpovědi svědků a věrohodnost dokumentů získaných historickými badateli z jiných zdrojů.

Stejně jako Ctibor Novák, hovořili podle výslechových protokolů někdejší Správy vyšetřování MV ČSR o námi plánovaných akcích proti komunistickému režimu a jeho představitelům i další členové skupiny – Zdena Mašínová, Václav Švéda, Zbyněk Janata, Zbyněk Rousat, Vladimír Hradec a další, komunistický tisk té doby nevyjímaje.

Články a komentáře uveřejněné v českých mediích, které kritizují publikaci těchto dokumentů Ústavem pro studium totalitních režimů, se opírají o údajná vyjádření Ctirada Mašína a Milana Paumera, která jsou však vytržena ze souvislosti bez ověření faktů v nyní přístupných dokladech Vašeho ústavu. Dlužno také připomenout, že některé z výše uvedených akcí proti komunistickému režimu byly plánovány v době, kdy byl Ctirad Mašín vězněn v Jáchymově (1952–1953) a Milan Paumer byl již na vojně na Slovensku.

Ústav pro studium totalitních režimů, na jehož vzniku jste se významným způsobem podílel a který dnes vedete, je jedna z mála, možná že pouze jediná instituce nebo organizace, vzniklá v dnešní České republice po listopadu 1989, o kterou se morální obnova tohoto národa může dnes opírat.

Bývalé archivy StB a dalších nástrojů útlaku jsou dědictvím, s kterým se musí český národ vyrovnat. Toto vyrovnání s minulostí je možné pouze získáním objektivních znalostí historie, k čemuž mimo jiné patří i pravdivá znalost minulosti všech aktérů národních dějin, bez ohledu na jejich dnešní postavení.

Je úkolem Vašeho ústavu umožnit přístup všem historickým badatelům k dokladům ve Vaší správě. Všechny dokumenty a to bez výjimky, které jste zdědily z trosek komunistické diktatury mají svůj historický význam a musí být zveřejněny bez jakékoliv politické cenzury. Je to národ, který si musí sám vytvořit úsudek o svých politických, duchovních a hospodářských vůdcích. Bez takovéhoto důsledného postupu není morální obnova národa možná.

Současná kampaň vedená v médiích proti Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho vedení, proti zveřejňování dokumentů dokazujících spoluvinu dnešních kulturních a politických velikánů na zločinech spáchaných komunisty, je nejenom urážkou památky těch, kteří bojovali a padli za dnešní demokracii a svobodu, ale bohužel výrazně napomáhá komunistům, kteří se dodnes legálně podílejí na politickém i hospodářském dění v České republice.

Ctirad Mašín, Josef Mašín, Milan Paumer.

zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů

Co vy na to? Máte názor na dopis? A na Mašíny? Co o nich víte? Můžete se dozvědět víc. Rekonstrukce a holá fakta. V DISKu.

Autor: Mašinérie | pondělí 13.2.2012 18:55 | karma článku: 20.16 | přečteno: 2066x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.30 | Přečteno: 187 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.00 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 379 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 247 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1504
Odbojová skupina bratří Mašínů a blog o ní, který nemá názor. Blog, který rekonstruuje. Bratři Mašínové - vrazi nebo hrdinové? Máte pocit, že víte vše nebo víte jen to, co chcete a potřebujete? Holá rekonstrukce. Nic než fakta. Udělejte si názor. A pak ho změňte.
Blog Mašinérie byl za speciálních podmínek schválen administrátory iDNES.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...