Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaroslav Čvančara se zlobí. Mašíni nejsou vrazi!

Otevřený dopis Jaroslava Čvančary Národnímu osvobození. Oplakávat mrtvé policisty a milicionáře bychom prý neměli...

Vážená redakce.

Jsem dlouholetým spolupracovníkem Národního osvobození. Nelíbí se mi, že v případě bratří Mašínových dáváte více prostoru ideologickému pohledu, než objektivitě.

Je skutečností, že velká část veřejnosti je proti bratrům Mašínovým. Znamená to, že má problémy se svou minulostí, nebo nemá jasno v hodnotách, v identitě? Někteří historici tvrdí, že občané vlastenecky orientovaného Polska či baltských států by o bratrech Mašínových vůbec nepochybovali. Proč tedy u nás jejich odboj vzbuzuje vzrušené debaty, které mají navíc ideologický podtext? Proč naše veřejnost odsuzuje ty, kteří proti zločinnému režimu něco dělali, a na mnohonásobné zločince Picha-Tůmu, dr. Vaše, Slánského, Plačka, Pixu i mnoho dalších má však jiný - mnohem shovívavější - metr?

I v článcích a příspěvcích čtenářů, včetně Národního osvobození, jsou Mašínové často označováni za vrahy. Oplakáváni jsou mrtví policisté, milicionáři. Osoby, které se hlásily a patřily ke Gottwaldovu režimu. Podtrhuji slova „Gottwaldova režimu“, neboť i sama KSČ v šedesátých letech odsoudila zločiny a krvavé praktiky Gottwaldova režimu. Nezákonnostmi a násilnostmi totalitního systému v padesátých letech se zabývala například tzv. Pillerova či Kolderova komise. To však mnozí ve své zaujatosti vůči bratrům Mašínovým zřejmě neberou vůbec v potaz.

Útoků na Mašíny, podložené  v naprosté většině  pouze chabými argumenty, už bylo  bezpočet. Národní osvobození, časopis s odkazem na  nejlepší legionářské tradice, by  rozhodně neměl dávat prostor pouze výlevům Jaroslava Maršáka, Pavla Šmidrkala a dalších. I když minulý i současný prezident ČR zaujímají vůči Mašínům rovněž vlažný, ne-li odmítavý postoj. Nezařazený poslanec Stanislav Huml glorifikuje strážmistra Jaroslava Honzátka a líčí jej jako hotové neviňátko, jako obyčejného obchůzkáře, „jenž pouze proháněl zloděje slepic a vyšetřoval pachatele dopravních nehod.“ Jsou Humlovy ataky, snaha Mašíny kriminalizovat, výsledkem jeho nevědomosti, nebo jde o   účelovou manipulaci s veřejným míněním?   Zná Huml a jemu podobní Honzátkův osobní spis? Měl by vědět, jak se tento „pouhý obchůzkář“ choval při ostraze  státní hranice, u Hory Sv. Šebestiána od 27. února 1948 do ledna 1951. Za co byl odměňován, povyšován a posléze jmenován zástupcem velitele stanice SNB v Čelákovících.  I případ Kašíka či Rošického není zdaleka takový, jak ho rozhořčení pisatelé líčí.

Národní osvobození, by nemělo být tribunou jednoho názoru, mělo by být otevřené argumentům všech stran. Nikdo nikoho nenutí klanět se Mašínům. I největší odpůrce ale musí uznat, že byli výjimeční.  Byli tím, čím je formovala rodina, tradice, jakými je učinila doba. Pravdu, byť mnohdy drsnou, Mašínové nikdy nepřikrašlovali. Na rozdíl od oponentů, používajících  mělké fráze, ideologická klišé a hlavně dvojí metr. Značná část české veřejnosti  je ale  bohužel stále ovlivněna účelovými dezinformacemi. Třetí odboj bagatelizuje a   na krutosti a zločiny tehdejšího režimu pohlíží velmi shovívavě...

A to přesto, že Gottwaldovi pochopové v té době zabíjeli nejlepší československé spoluobčany: gen. Heliodor Píka 21. 6. 1949, mjr. Miloslav Jebavý 18. 7. 1949, plk. Josef Gonic, 18. 7. 1949, pplk. Vilém Sok 18. 7. 1949, kpt. Karel Sabela, 18. 7. 1949, pplk. Květoslav Prokeš 5. 11. 1949, mjr. René Černý 23. 5. 1950, mjr. Miroslav Plešmíd 25. 5. 1950, mjr. gšt. Jaromír Nechanský 16. 6. 1950, JUDr. Milada Horáková 27. 6. 1950, plk. František Skokan 7. 10. 1950, mjr. Claudius Šatana 7. 10. 1950, pplk. Josef Robotka, 12. 11. 1952 či plk. Jiří Souhrada, jenž byl utýrán na Mírově v březnu 1951, atd, atd.

Eufemisticky se těmto zločinům říkalo „zostřený třídní boj“:..

Jaroslav Čvančara

převzato z:  http://www.historickykaleidoskop.cz/aktuality/otevreny-dopis-jaroslava-cvancary-narodnimu-osvobozeni.html

A co si myslíte Vy? Ještě nic? Zkuste radši divadlo. Představení v DISKu!

Autor: Petr Cibulka | úterý 28.2.2012 17:55 | karma článku: 22,32 | přečteno: 2006x
  • Další články autora

Petr Cibulka

Něco z našich diskuzí: Mašínové? Hrdinové

Na blogu Mašinérie vyšlo už mnoho článků, které samozřejmě vyvolávají ohlasy. Vybrali jsme jich několik na ukázku, tentokrát těch lidí, kteří mají bratry Mašíny za hrdiny (což bývají zároveň i zarytí antikomunisté). Vybírány jsou nejvíce doporučované příspěvky.

25.4.2012 v 20:49 | Karma: 14,72 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Něco z našich diskuzí: Mašínové? VRAZI

Na blogu Mašinérie vyšlo už mnoho článků, které samozřejmě vyvolávají ohlasy. Vybrali jsme jich několik na ukázku, tentokrát těch lidí, kteří mají bratry Mašíny za vrahy. Vybírány jsou nejvíce doporučované příspěvky.

16.4.2012 v 21:55 | Karma: 12,64 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Dostanou bratři Mašínové vyznamenání?

Lidé zaslali sněmovně 45 podnětů s kandidáty na státní vyznamenání. Termín pro jejich podávání uplynul s koncem března. Mezi navrženými jsou tradičně i členové odbojové skupiny bratří Mašínů. Nominace bude posuzovat sněmovní podvýbor, poslanci by měli rozhodovat na plénu v červnu, řekl ČTK tajemník podvýboru Rudolf Kubát.

11.4.2012 v 19:18 | Karma: 13,07 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Konzervativní strana: Drzost komunistů nezná mezí

Další názor: "Konzervativní strana je rozhořčena nehoráznou a drzou provokací Komunistické strany Čech a Moravy, jejíž poslankyně Marta Semelová a Marie Nedvědová podaly trestní oznámení na statečnou ženu, paní Zdenku Mašínovou, sestru protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa Mašínů."

2.4.2012 v 19:18 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Facebookové ohlasy na Mašíny 2: HRDINOVÉ

Na Facebooku nejsou ohlasy na skupinu bratří Mašínů jen negativní. Uzavřená skupina Bratři Mašínové jsou hrdinové! nabízí opačný pohled.

26.3.2012 v 19:44 | Karma: 12,93 | Přečteno: 934x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Odbojová skupina bratří Mašínů a blog o ní, který nemá názor. Blog, který rekonstruuje. Bratři Mašínové - vrazi nebo hrdinové? Máte pocit, že víte vše nebo víte jen to, co chcete a potřebujete? Holá rekonstrukce. Nic než fakta. Udělejte si názor. A pak ho změňte.
Blog Mašinérie byl za speciálních podmínek schválen administrátory iDNES.cz