Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z

zkopce

27. 11. 2011 8:39
a teď si představte

že na Ukrajině bojovala proti komunistům regulérní armáda, později partizánským způsobem až do 1958 roku.

to by se dnešní komunisté zjevili a mohli by se udiskutovat...

0 0
možnosti
P

Pavel_D

25. 11. 2011 16:58
Co by tomu všemu řekl TGM?

Jistě znáte historku, kdy jakýsi pedagog chtěl mladému Tomáši dát pár facek. Tomáš popadl pohrabáč, napřáhl se a zvolal: "Tohle nesmíte, pane profesore!"

A tím je patrně motivován i jeho pozdější výrok: "Demokracii je třeba hájit i železem."

Jsem přesvědčen, že kdyby TGM ještě žil v plné síle v r. 1939, nepřipustil by kapitulaci - bránili bychom se.

U Mašínů je důležitý hlavní motiv - oni chtěli na Západ, aby tam mohli bojovat v armádě proti komunismu. V domnění, že dojde ke střetu, o kterém mluvil gen. Patton. Podobně jako můj prastrýc, který se chtěl nechat přeložit z Havaje, kde sloužil, do americké armády v Západním Německu. Napsal nám, že chce být u toho, až americká armáda půjde Československo osvobodit od sovětské poroby.

Činy, které jim (hlavně komunisté - jak by ne) vyčítají, byly vynucené okolnostmi, tedy "in extremis".

1 0
možnosti
PU

Pulp Fiction

25. 11. 2011 17:09
Re: Co by tomu všemu řekl TGM?

Konečně rozumný názor...

1 0
možnosti
FR

Robin Ood legenda Sherwoodu

25. 11. 2011 10:03
Bratři Mašínové byli hrdinové a dukátů, které padly na tento

názor, netřeba litovat. Nevím, jestli je to oficiální linie redakce, nebo jen levicové cítění daného administrátora, ale bylo dovoleno Mašíny a Milana Paulmera jen odsuzovat a ženu za pultem jen chválit. :-/

2 0
možnosti
C

Camino.

25. 11. 2011 4:41
Divim se vam, ze to stale vytahujete,

diskuse je stale stejna 50/50 a jedine, ceho docilite je, ze jsou diskuteri mazani a cenzori dostali novou lupu:-(

0 0
možnosti
R

rudaz

24. 11. 2011 21:36
Desatero

5.bod - Nezabiješ.R^V

3 0
možnosti
JP

JaromírP.

25. 11. 2011 14:07
Re: Desatero

Bělobrádek s Nečasem jako křesťané změnili tento bod desatera na - Zabiješ

1 0
možnosti
JD

Draki

24. 11. 2011 21:18
Proč se raději neprostříleli na Východ?

Čestní a stateční vrazi Mašínové se mohli stavět třeba na hlavu a nedokázali by vůbec nic. Začátkem padesátých let bylo tehdejší Československo pevně v područí Východního bloku, ve kterém se o všem zásadním rozhodovalo v Moskvě. Pokud OPRAVDU CHTĚLI s režimem bojovat, měli se statečně prostřílet ne na Západ, ale na Východ.

V tehdejším Československu jejich činům koneckonců nebylo nakloněno ani převážně levicově orientované obyvatelstvo. Statečné odbojáře z bratrů Mašínů udělal až polistopadový režim, protože bylo potřeba nalézt nějaké hrdiny a  NEBYLO Z ČEHO MOC VYBÍRAT. Proto se sáhlo na kontroverzní Mašíny. Ostatně takové věci se dějí i jinde. Na Slovensku potřebovali upevnit státotvornost a národní hrdost, tak pro tento účel použili známého velkomoravského knížete Svatopluka a udělali z něj prvního slovenského krále:-)  Dokonce má i na bratislavském hradě (na kterém pravděpodobně nikdy nebyl) i jezdeckou sochu, které Slováci říkají "Velkopopovický kozel"

2 0
možnosti
ZK

SID09

24. 11. 2011 21:24
Re: Proč se raději neprostříleli na Východ?

Máte recht, že bylo třeba vyrobit nějaké hrdiny - vyráběl je každý režim. Tento je ale tak hloupý, že opomněl vyčistit záznamy nejbližší rodiny "hrdinů" a jejich pomocníků:

Zdena Mašínová - činná v akčním výboru NF, členka KSČ od roku 1945, Ctibor Novák - Major ČSLA, člen KSČ od roku 1945, Zbyněk Roušar - "diplomat" ve skutečnosti pracovník StB - člen KSČ od roku 1945, Zbyněk Janata - člen ČSM ještě v době účasti v "odboji". Takže to, že stříleli výhradně komunisty a lidi zaprodané režimu, trošku pokulhává !!;-)

2 0
možnosti
Z

zkopce

24. 11. 2011 19:43
s vyznamenáním souhlasím

kdyby bylo více lidí statečných a čestných jako Mašínové, tak jsme neměli 40 let komunistů a nemuseli dnes řešit,

bylo hodně lidí čestných statečných a rovných, ale ne dost

1 0
možnosti
JP

JaromírP.

24. 11. 2011 20:08
Re: s vyznamenáním souhlasím

Kdyby bylo tolik statečných a čestných jako Mašínové, tak už zde nikdo nežije (ani Vy), protože bychom byli všichni povražděni (podřezáni a postříleni)

3 0
možnosti
PU

Pulp Fiction

24. 11. 2011 14:09
S vyznamenáním souhlasím...

Život v padesátých letech zde byl plný strachu, komunisté brali vše, co jim přišlo pod ruku a co mělo pro ně nějakou cenu. Likvidovali jednotlivce i celé rodiny, ničili životy, nutili k emigraci atd. Jejich prodlouženou rukou byla tajná policie, SNB, pomocníci SNB a síť udavačů z řad obyvatelstva. Proti tomuto bojovali nejenom bratři Mašínové, ale i další odbojové skupiny. A všem za to patří velký dík.

Lidé typu pana Petříka, poslankyně Semelové a Nedvědové jsou ostudou tohoto národa.

5 0
možnosti
VC

vena65

24. 11. 2011 14:16
Re: S vyznamenáním souhlasím...

Ostudou tohoto národa je, že ti co se krčili a ohýbali hřbet, tak nyní velebí ty, kteří se sice nekrčili, ale nelze o nich rozhodně hovořit jako o hrdinech a naopak zatracují ty, kteří si hrdinství spojují také se ctí o které v případě bratrů Mašínů nemůže být řeč.

1 0
možnosti
Z

zkopce

24. 11. 2011 20:42
Re: Zde můj názor

a proč ta zrušená diskuse ?

že by vadily pravdivé reakce na Vaši hloupost ? třeba ta o lupiči a vrahovi  Stalinovi, který přepadával banky a střílel náhodné přihlížející ?

2 0
možnosti
PH

petrph

24. 11. 2011 9:18
pro odůvodnění úplně stačí první slova

"uděluje ministr obrany"... více netřeba,prostě ministr se nemusí nikomu zpovídat, nikdo nemůže jeho rozhodnutí přezkoumávat či právně napadat (leda snad Ústavní soud kdyby snad bylo s nějakým zákonem v rozporu) Kdyby to vyznamenání dal Kalouskovi nebo Stalinovi nebo praotci Čechovi je to plně v jeho kompetenci. Oni ti naši ministři provedli podobných vylomenin víc a nemůžeme nic dělat, protože takto je postavena parlamentní demokracie - musíme si počkat do příštích voleb, a tam jim to všechno spočítat...

1 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Odbojová skupina bratří Mašínů a blog o ní, který nemá názor. Blog, který rekonstruuje. Bratři Mašínové - vrazi nebo hrdinové? Máte pocit, že víte vše nebo víte jen to, co chcete a potřebujete? Holá rekonstrukce. Nic než fakta. Udělejte si názor. A pak ho změňte.
Blog Mašinérie byl za speciálních podmínek schválen administrátory iDNES.cz