Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední ze skupiny bratří Mašínů: Václav Švéda

Posledním z odbojové skupiny bratří Mašínů, o kterém vám Mašinérie ještě nenapsala, je Václav Švéda. Přečtěte si, na čem se podílel.

Václav Švéda se narodil 26. 4. 1921 v obci Pivín na Moravě. Jeho otec František Švéda se vyučil zedníkem a později dokázal vybudovat malé zemědělské hospodářství. S manželkou Hedvikou měli tři syny: po Václavovi ještě Zdeňka (1922) a Vratislava (1927). Přes skromné poměry rodiče umožnili synovi studovat (v letech 1931–1938 na gymnáziu v Kolíně a v Olomouci).

Po okupaci republiky se Václav Švéda pokusil překročit hranice protektorátu s cílem připojit se k zahraničním československým jednotkám. Štěstí mu nepřálo, byl zadržen a uvězněn gestapem. V roce 1940 uprchl, určitou dobu se skrýval pod falešnou identitou v Německu a poté chtěl původní plán naplnit cestou přes Švýcarsko. Byl znovu zadržen, předán gestapu a v roce 1942 odsouzen k patnácti letům káznice. Osvobození se dočkal v Brandenburgu v dubnu 1945.

Po návratu do vlasti dokončil Václav Švéda gymnázium. V roce 1946 si našel místo pomocného dělníka v podniku bratří Kasparidesů v Kolíně, kde poznal i svoji budoucí manželku Ludmilu, dceru jednoho z majitelů (v témže roce se vzali). Ludmilu adoptovali příbuzní Josefa Mašína staršího (hrdiny protinacistického odboje ze skupiny „Tří králů“), kteří vlastnili statek v blízké obci Lošany. V roce 1947 manželé Švédovi převzali správu tohoto hospodářství a v témže roce se při odhalování pomníku Josefa Mašína st. v Lošanech Švéda seznámil s jeho syny Josefem ml. a Ctiradem.

V roce 1950 byli Švédovi donuceni předat hospodářství státnímu statku a posléze je z jejich domova i se dvěma malými dětmi vystěhovali jako „kulaky a třídní nepřátele“. Nezbývalo jim než se uchýlit k Václavovým rodičům do Pivína. V letech 1950 až 1953 Václav Švéda vystřídal řadu krátkodobých zaměstnání: pracoval jako krmič vepřů, brigádník na Dole Kaňk u Kutné Hory, jako závozník nebo jako dělník na pile. V tomto období se podílel na činnosti skupiny bratří Mašínových. V srpnu 1952 se účastnil přepadení vozidla vezoucího výplaty podniku Kovolis, při němž byl zastřelen pokladník Rošický. Měl rozhodující podíl na provedení krádeže donaritu na Dole Kaňk a aktivně se podílel i na zapalování stohů nedostatkové slámy na Moravě. Cílem této akce bylo destabilizovat situaci v místních zemědělských družstvech.

Brzy poté se u zaměstnavatele Václava Švédy objevili tajní spolupracovníci StB. Akutní hrozba prozrazení skupiny vedla její členy počátkem listopadu 1953 k překročení hranic s NDR na Chebsku s úmyslem přejít do západního Berlína a vstoupit do armády USA. Německá policie podporovaná armádou zahájila proti pětici uprchlých Čechů rozsáhlou pátrací akci. Václav Švéda byl raněn a zadržen. Česká strana trvala na jeho vydání k soudu na domácí půdě, k němuž po opakovaném ujištění německé strany o výměře maximálního trestu pro „nebezpečného teroristu“ došlo v roce 1954. Výsledek pečlivě režírovaného a střeženého procesu (viz Životopis Ctibora Nováka) mohl německé bezpečnostní orgány plně uspokojit: Václav Švéda byl odsouzen pro trestný čin velezrady, sabotáže, pokusu o vraždu, trestný čin loupeže a rozkrádání národního majetku k trestu smrti, vykonanému dne 2. května 1955. Trest podstoupil ve věku 34 let.

Komunistický režim se pomstil i celé jeho rodině: manželka Ludmila byla bez ohledu na nezletilého syna a dceru odsouzena k trestu odnětí svobody na osmnáct let, otec František na patnáct let a oba bratři na dvacet let.

zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů,  PhDr. Markéta Doležalová

Co si o Mašínech myslíte vy? VRAZI? HRDINOVÉ? Udělejte si názor! A pak ho změňte. A napište nám do diskuze. DISK.

Autor: Petr Cibulka | pondělí 6.2.2012 20:10 | karma článku: 17,46 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

Petr Cibulka

Něco z našich diskuzí: Mašínové? Hrdinové

Na blogu Mašinérie vyšlo už mnoho článků, které samozřejmě vyvolávají ohlasy. Vybrali jsme jich několik na ukázku, tentokrát těch lidí, kteří mají bratry Mašíny za hrdiny (což bývají zároveň i zarytí antikomunisté). Vybírány jsou nejvíce doporučované příspěvky.

25.4.2012 v 20:49 | Karma: 14,72 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Něco z našich diskuzí: Mašínové? VRAZI

Na blogu Mašinérie vyšlo už mnoho článků, které samozřejmě vyvolávají ohlasy. Vybrali jsme jich několik na ukázku, tentokrát těch lidí, kteří mají bratry Mašíny za vrahy. Vybírány jsou nejvíce doporučované příspěvky.

16.4.2012 v 21:55 | Karma: 12,64 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Dostanou bratři Mašínové vyznamenání?

Lidé zaslali sněmovně 45 podnětů s kandidáty na státní vyznamenání. Termín pro jejich podávání uplynul s koncem března. Mezi navrženými jsou tradičně i členové odbojové skupiny bratří Mašínů. Nominace bude posuzovat sněmovní podvýbor, poslanci by měli rozhodovat na plénu v červnu, řekl ČTK tajemník podvýboru Rudolf Kubát.

11.4.2012 v 19:18 | Karma: 13,07 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Konzervativní strana: Drzost komunistů nezná mezí

Další názor: "Konzervativní strana je rozhořčena nehoráznou a drzou provokací Komunistické strany Čech a Moravy, jejíž poslankyně Marta Semelová a Marie Nedvědová podaly trestní oznámení na statečnou ženu, paní Zdenku Mašínovou, sestru protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa Mašínů."

2.4.2012 v 19:18 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika

Petr Cibulka

Facebookové ohlasy na Mašíny 2: HRDINOVÉ

Na Facebooku nejsou ohlasy na skupinu bratří Mašínů jen negativní. Uzavřená skupina Bratři Mašínové jsou hrdinové! nabízí opačný pohled.

26.3.2012 v 19:44 | Karma: 12,93 | Přečteno: 934x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Odbojová skupina bratří Mašínů a blog o ní, který nemá názor. Blog, který rekonstruuje. Bratři Mašínové - vrazi nebo hrdinové? Máte pocit, že víte vše nebo víte jen to, co chcete a potřebujete? Holá rekonstrukce. Nic než fakta. Udělejte si názor. A pak ho změňte.
Blog Mašinérie byl za speciálních podmínek schválen administrátory iDNES.cz